Bemutatkozás

Üdvözöljük!

Gondolati szinten már évek óta, de az első valós lépéseket megtéve 

-2016-ban kezdtük a Kameruni Juhok tenyésztését megalapozni. Mint az a Fajtaismertető menüpontban is olvasható, nagyon -a szó pozitív értelmében- igénytelen állatról van szó, így hosszú előkészületekre nem volt szükség. 

-2017-ben meg is érkeztek az első egyedek állományunkba. Első jerkéinket Magyarországról,kosunkat Ausztriából szereztük be. 

-2018-as évünk a tenyészet hivatalos bejelentésével folytatódott, és nyáron megszülettek első bárányaink is. Mivel a jerkéink több generációra visszavezetve a megszokott vad színt hordozzák, (barna alapon fekete has és végtagok) a szaporulat kizárólag ugyanezt a változatot hozta. Ennek okán elkezdtünk más színű fajtatiszta egyedeket keresni. Sajnos nem jártunk sok sikerrel, mivel Magyarországon rengeteg a nem regisztrált, tisztázatlan előéletű (fajtájú) egyed. Ausztriában viszont annál változatosabb, és bővebb választék van szinte az összes színből, igazolt múlttal, jelölve (regisztrálva). Így augusztusban végre megtaláltuk a tökéletes fajtatiszta utánpótlást - két fekete jerkét és egy fekete alapon barna mintás (Schwarzmarkenfarbe) kost -két külön vérvonalból. Így saját magunk tudunk külön vérvonalakat tartani és egymástól különálló vérvonalakból kost és jerkét a vásárolni vágyók rendelkezésére bocsájtani.

-2019 januárban a teljes tenyészállomány regisztrálásra került a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetsége ( www.mjksz.hu ) által, ezzel a külföldről behozott állatok is hivatalosan a tenyészethez tartoznak. Felkerült az első fagymentesített (fűthető) önitató, amit az állatok viszonylag hamar el is kezdtek használni. 

-2020-ban az állomány gyarapodott, lassan de határozott szelekcióval igyekszünk egy stabil alapot kialakítani!

-2021 a legelőnk egy nagy részén öntözőrendszert telepítettünk, sajnos a magyar időjárás elég kiszámíthatatlan, vannak évek, amikor a csapadékhiány miatt a legelhető növények fejlődése/növekedése leáll, főleg a nyári nagy melegben, ezt próbáljuk meg pótolni, az éjszakai esőztetéssel.

-2022 az év elején beléptünk Európa legnagyobb fajtaegyesületébe, a Németországban működő Verein der Kamerunschafzüchter und -halter e.V. -be.....

.....felvettük a kapcsolatot a vezetőséggel, egy esetleges Magyar Kirendeltség megalakítása ügyében, és szerencsére az ötlet már köztük is felmerült így egyből kaphatóak voltak rá, ennek megfelelően létrehoztunk egy FB csoportot, amit a következő linkre kattintva meg is tekinthetnek:

Verein der Kamerunschafzüchter und -halter e.V. Magyarországi kirendeltsége

-2023 új kosunknak érkezett Ausztriából, felmenői között több érdekes és ritka színváltozatokkal, és meg is hozta a várt eredményt, Magyarországon szinte ismeretlen színű bárányok érkeztek nyár elején, csodálatos kiállással és egészségesen kezdték el a fejlődést, növekedést. 

-2024 …..