Bemutatkozás

Üdvözöljük!

Gondolati szinten már évek óta, de az első valós lépéseket megtéve 

-2016-ban kezdtük a Kameruni Juhok tenyésztését megalapozni. Mint az a Fajtaismertető menüpontban is olvasható, nagyon -a szó pozitív értelmében- igénytelen állatról van szó, így hosszú előkészületekre nem volt szükség. 

-2017-ben meg is érkeztek az első egyedek állományunkba. Első jerkéinket Magyarországról,kosunkat Ausztriából szereztük be. 

-2018-as évünk a tenyészet hivatalos bejelentésével folytatódott, és nyáron megszülettek első bárányaink is. Mivel a jerkéink több generációra visszavezetve a megszokott vad színt hordozzák, (barna alapon fekete has és végtagok) a szaporulat kizárólag ugyanezt a változatot hozta. Ennek okán elkezdtünk más színű fajtatiszta egyedeket keresni. Sajnos nem jártunk sok sikerrel, mivel Magyarországon rengeteg a nem regisztrált, tisztázatlan előéletű (fajtájú) egyed. Ausztriában viszont annál változatosabb, és bővebb választék van szinte az összes színből, igazolt múlttal, jelölve (regisztrálva). Így augusztusban végre megtaláltuk a tökéletes fajtatiszta utánpótlást - két fekete jerkét és egy fekete alapon barna mintás (Schwarzmarkenfarbe) kost -két külön vérvonalból. Így saját magunk tudunk külön vérvonalakat tartani és egymástól különálló vérvonalakból kost és jerkét a vásárolni vágyók rendelkezésére bocsájtani.

-2019 januárban a teljes tenyészállomány regisztrálásra került a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetsége ( www.mjksz.hu ) által, ezzel a külföldről behozott állatok is hivatalosan a tenyészethez tartoznak. Felkerült az első fagymentesített (fűthető) önitató, amit az állatok viszonylag hamar el is kezdtek használni. 


További terveink között áll 2020-ben a lekerített területeket és a tenyészállományt növelni, valamint egy második fagymentesített önitatót felszerelni.

.....és természetesen a tenyésztői munka.


                                                                                    www.cameroonsheep.com