Tartás   Takarmányozás   Ápolás

Tudnivalók 

Annak ellenére, hogy a fajta viszonylag "gondozásmentes", érdemes összefoglalni pár általános és időszakos tudnivalót tartásuk, takarmányozásuk és ápolásukkal kapcsolatban:


Egész évre, általánosítva


Legelőn tartott juhok:

Száraz, fedett és szélvédett helyet egész évben biztosítanunk kell, ahogy nyalósót és tiszta vizet is. A juhok viszonylag érzékenyek a víz minőségére. Megfelelő legelőméret esetén az amúgy is igénytelen fajta még könnyebb "eset", a nagyobb terület adta változatosság által még könnyebb a tartás: kevesebb kiegészítőtakarmány indokolt, és a körmöket is lejárja, így körmökre nézni maximum fél évente egyszer kell, legtöbbször akkor se igényel beavatkozást, legfeljebb az idősebb vagy hibás állásúaknál.


Ebben az esetben az ellés is sokkal gördülékenyebb, az anyának van helye kicsit elvonulni, nem zavarja se ember, se állat. Ebből a szempontból is fontos, hogy ha lehetőségünk van, egy kosra legalább 3-5 anya jusson, de kosonként a 15-20 még ideálisabb.


Ha 15-20 egyednél is kevesebb jut hektáronként a területre, a fajta szinte "önellátó".A kis helyen, karámban tartott egyedek:

A legelő hiányában fontos a megfelelő mennyiségű tömegtakarmány, ami lehet: széna (esetleg kevés lucernával keverve) vagy/és kaszált zöldtakarmány. Ilyenkor még lényegesebb a nyalósó, akár többféle változat (vannak különböző színűek, amelyek természetesen különféle kiegészítő ásványianyagokat tartalmaznak) beszerzése. A kérődzők táplálékának nagy része tömegtakarány kell hogy legyen. Ez lényeges a fogak és legfőképp az emésztés szempontjából. Túl sok szemestakarmány(abrak) előbb-utóbb problémát okozhat, természetesen mértékkel etethető kukorica, búza, árpa is és itt a mértéken van a hangsúly.

Karámban tartás esetén rendszeresen ellenőriznünk kell a körmök állapotát is. Minél kisebb terület áll rendelkezésükre, annál gyakrabban. 

Nagyon kis helyen tartott juhoknál az ellés várható ideje előtt érdemes elkülöníteni az anyát, mert ebben az egy esetben zavarhatják a többiek, legfőképp a kos érdeklődése.
Tél:


A Kameruni Juhok nagyon jól tűrik a hideget, fagyot. Természetesen ebben az esetben a száraz, szélvédett, fedett hely még fontosabb, amit szalmával almoljunk. Ekkor sűrű aljszőrzetet növesztenek, amit majd tavasszal 4-6 maximum 8 hét alatt kivedlenek. Legelni, lehullott leveleket összegyűjteni, ilyenkor is fognak, amíg a hó be nem takar mindent. De akár a hó alól is kikaparják élelmüket. Téli hidegekben jó minőségű szénával lehet kiegészíteni táplálékukat. Érdemes figyelni az ivóvóz többszöri cseréjére a fagy miatt. Téli ellés esetén, fagypont feletti hőmérséklet elegendő. Beavatkoznunk ekkor se szabad, mert megzavarhatjuk Őket.

Tavasz, Nyár és Ősz


Tavasszal, Nyáron és Ősszel az alapszabályok érvényesek. Nyári nagy melegek miatt árnyékos helyük, és friss hűvös (de nem jég hideg) vizük mindig legyen. Az ellés szempontjából talán a tavasz és kora ősz a leginkább megfelelő: nincs túlságosan hideg se, de a hőség se ideális.