Fajtaismertető

Kameruni Juh 

(Ovis Aries Cameroon - Cameroonsheep - KamerunSchafe) 

Megjelenése

A Kameruni Juh egy kis termetű nyugat-afrikai fajta. Nagyon ellenálló, igénytelen birka. Inkább a kecskééhez hasonló sűrű szőre van, mint gyapja, ezért nyírást nem igényel. Évente kétszer magatól kivedlik. Farka rövid, vágni nagy létszámú tenyészetben sem szükséges. Feje hosszú, fülei rövidek. A kosok sarlószerű szarvat és nyakukon sörényt növesztenek, az anyák szarvatlanok. Télre vastagabb aljszőrzetet növeszt amit a melegebb időjárás beköszöntével kivedli. Legáltalánosabb színe a gesztenyebarna melynek lábai belső része, hasa és álla fekete. Ezen felül még a következő színváltozatok léteznek: fekete alapon barna has és lábak, egyszínű barna, egyszínű fekete, egyszínű vörös és foltos (bármilyen kombinációban, fehér alapon fekete, barna, vörös, sárga foltok). Az egyéves kosok súlya 30-35 kg, a felnőtteké 35-45 kg, marmagasságuk 60-70 cm. Az anyajuhok súlya 25-32kg, és 58-65 cm magasak.

Szaporodása

Szapora állatok, ivarérettségüket öt hónaposan (tenyészérettségüket 7-8 hónaposan) érik el és évente akár kétszer is ellenek. Vemhességi ideje 147-150 nap. Ritkán ikerellés is előfordulhat. Szaporodása nem kötött évszakhoz. Egy kameruni anyajuh évente átlagosan 2-3 bárányt nevel fel. Élettartamuk 10-12 év.

Hasznosításuk

Többnyire húsbirkának tartják, kiváló húsminősége miatt. A vágási kort 5-8 hónaposan érik el, ekkor 10-16 kg hús nyerhető belőle. Húsa vörös és íze inkább a vadhúsra emlékeztet, mint a hagyományos birkahúsra.

Hazánkban egyre elterjedtebb mint házi kedvenc, vagy "bio-fűnyíró". Rettentő kedves, barátságos állat. Nagyon rövid idő alatt hozzászokik az ember, egyéb háziállat, de akár a kutya társaságához is. Mindamellett, hogy dekoratív része tud lenni egy nagyobb füves parknak, gondozza (nyírja és trágyázza) is a gyepet.

Eredete

A kameruni juh a nyugat-afrikai törpejuhtól (más néven Djallonké juh) származik, amely Nyugat- és Közép-Afrikában, Szenegáltól-Botswanáig elterjedt birkafajta. A gesztenyebarna a nyugat-afrikai juh egyik színváltozata. A törpejuhok valamivel kisebbek mint a kameruni juhok, valamint jellegzetességük hogy ellenállnak az állattenyésztést Afrikában erősen korlátozó álomkórnak.

A kameruni juhhoz nagyon hasonlít a szarvatlan barbadosi feketehasú juh, amelynek őseit feltehetően még a rabszolgákkal együtt szállították Afrikából a karibi térségbe.


A fajta megismerésére a wikipédia is segítségül szolgálhat:

 https://hu.wikipedia.org/wiki/Kameruni_juh